Το ντοκιμαντέρ “Γεγονότα στη Φώκαια 1914”

Στα παράλια της Μικράς Ασίας λαμβάνει χώρα μία μεγάλη παραστρατιωτική επιχείρηση που οδηγεί στο διωγμό 120.000 Ελλήνων κατοίκων από τις εστίες τους.
Το γεγονός αυτό επισκιάστηκε από τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις, την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την εκστρατεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία το 1919 και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux) που πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας αναζητώντας τα ίχνη των αρχαίων Φωκαέων, ιδρυτών της πόλης της Μασσαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., υπήρξε μάρτυρας αυτού του διωγμού.
Κατέγραψε και φωτογράφισε τα γεγονότα και, με κίνδυνο της ζωής του, μαζί με τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς. Προσπάθησε μάταια να ευαισθητοποιήσει την αδιάφορη Ευρώπη.
Ο χρόνος και η Ιστορία οδήγησαν στη λήθη τις προσπάθειές του μέχρι το 2005, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με το γεγονός.
Το ντοκιμαντέρ “Γεγονότα στη Φώκαια 1914”, παρουσιάζει αυτόν το λησμονημένο και άγνωστο, για πολλούς, διωγμό μέσα από τις μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ.
Είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή των Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη, με γυρίσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη συμμετοχή της πρόσφυγα εν ζωή Σοφίας Δεληγιάννη, απογόνων των προσφύγων και Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο μουσικός Μάριος Γληγόρης.
Τον Ιανουάριο θα προβληθεί στα πλαίσια της οργάνωσης cine-doc στο Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, 100 χρόνια μετά το διωγμό, στον κιν/φο “ΟΡΦΕΑΣ” (Λεωφ. Σαρωνίδος 60), κοντά στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου τον τόπο όπου οι πρόσφυγες του 1914 και του 1922 κατάφεραν να ξαναστήσουν τις ζωές τους.
Ωρα έναρξης : 20:30
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τον ιστορικό φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου “Φελίξ Σαρτιώ, Η καταστροφή της Φώκαιας ”

Σχόλια