Athens Celtic Music Festival


Πιστό στο ραντεβού του για 4η συνεχή χρονιά με το θερμό κοινό του, φέτος γίνεται τετραήμερο, φιλοξενώντας προσκεκλημένους καλλιτέχνες από την Ιρλανδία και την Αμερική, αγαπημένες μπάντες, workshops, και παραμύθια για τα παιδιά.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε πέρυσι, οι λάτρεις της κέλτικης μουσικής θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν και πάλι στο Τριανόν ένα μαγικό τριήμερο συναυλιών κάτω από τα αστέρια, χάρη στην ανοιγόμενη οροφή του κινηματογράφου, ενώ την πρώτη μέρα, που είναι αφιερωμένη στα workshops, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε μοναδικά σεμινάρια για Ιρλανδική γκάιντα, κέλτικο τραγούδι, bodhrán κ.α. με κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς του κάθε είδους!
Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν από την Πέμπτη 17 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου.
Μην ξεχάσετε να προμηθέυεστε τα εισιτήρια σας από https://www.viva.gr/tickets/music/trianon/4th-celtic-music-festival/
αλλά και ταμεία του Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21(στάση Βικτώρια)

Τιμές εισιτηρίων μουσικών παραστάσεων: 
14 ευρώ 
12 ευρώ (προπώληση) 
10 ευρώ (προπώληση early bird, άνεργοι, ΑμεΑ και ένας/μία συνοδός)

Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στον χώρο της παράστασης.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να είναι στο αθόρυβο λόγω ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης.

Πληροφορίες στο 210 8215469
και athenscelticmf@gmail.com

Αναλυτικά το πρόγραμμα της κάθε μέρας:

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ- WORKSHOPS 11:00-19:00

Τα σεμινάρια αναφέρονται σε όσους αγαπάνε την Κέλτικη μουσική και θα ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά της.
Είναι εισαγωγικά και ταχύρυθμα. Προαιρετικές οι μουσικές γνώσεις και απαραίτητο το "μουσικό αυτί"!

Δήλωση συμμετοχής με βιογραφικό και προκαταβολή. 
Για πληροφορίες στο athenscelticmf@gmail.com 

Τιμή συμμετοχής 12 ευρώ για κάθε σεμινάριο.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στο Ωδείο Άλφα, απέναντι από το ΤΡΙΑΝΟΝ (1ος όροφος, 3ης Σεπτεμβρίου 130, κοντά στον Ηλεκτρικό σταθμό "Βικτώρια") και στο φουαγιέ του Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21)

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο των σεμιναρίων μισή ώρα πριν την έναρξη.

11:00-12:30 Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος, Ιρλανδικό μπουζούκι και κιθάρα (μεγάλη αίθουσα Ωδείο Άλφα)
13:00-14:30 Paddy Egan (καλεσμένος μουσικός από Ιρλανδία), concertina (μεγάλη αίθουσα του Ωδείου Άλφα)
13:00-14:30 Nicola Stathers (καλεσμένη μουσικός από Ιρλανδία), tin whistle (μικρή αίθουσα Ωδείο Άλφα)
15:00-18:00 Λαμπρινή Γιώτη, Ιρλανδικό & Σκωτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι στην Αγγλική & Γαέλικη Γλώσσα (μεγάλη αίθουσα Ωδείο Άλφα)
16:00-19:00 Scott Mavroudis (καλεσμένος μουσικός από Ιρλανδία), uilleann pipes και low whistle (φουαγιέ Τριανόν)
17:00-18:00 Ηλίας Πατρινός, bodhrán (μικρή αίθουσα Ωδείο Άλφα)

Bιογραφικά καθηγητών:

Τα αδέρφια Γιώργος και Μανώλης Γαλιάτσος δραστηριοπιούνται στον τομέα της κέλτικης μουσικής και την διάδοσή της στην Ελλάδα από το 1997. Είναι ιδρυτικά μέλη της μπάντας Iernis και δυο από τους αρχικούς εμπνευστές του Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικης.
Τον Ιούνιο του 2012 έπαιξαν ως προσκεκλημένοι του Andy Irvine (Ιρλανδού παραδοσιακού μουσικού), στις συναυλίες-αφιέρωμα για τα 70στά γενέθλιά του στο Vicar Street του Δουβλίνου. 
Είναι επίσης ιδρυτικά μέλη της Απόδημης Κομπανίας και έχουν αρκετούς δίσκους στο ενεργητικό τους.
Ο Μανώλης Γαλιάτσος κατασκευάζει κιθάρες, Ιρλανδικά μπουζούκια και μαντολίνα.

-----------
O Paddy Egan είναι από την κομητεία Wicklow της Ιρλανδίας.
Ξεκίνησε τη μελέτης της κοντσερτίνας όταν ήταν 7 χρονών με τον μεγάλο μουσικό Larry Kinsella.
To 2007 πήρε το μεταπτυχιακό του στην Εθνομουσικολογία, από το Πανεπιστήμιο του Limerick(Irish World Academy of Music and Dance), συμφοιτητής με τη Λαμπρινή Γιώτη.
Διδάσκει και παίζει concertina στο παλαιότερο φεστιβάλ της Ιρλανδίας, το Cooley Collins Trad Fest στο Gort(Galway).
Είναι φοιτητής διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Cork, όπου μελετάει τα χειρόγραφα και μουσικά projects της συλλογής του μεγάλου Ιρλανδού συνθέτη Seán Ó Riada.

----------------
H Nicola Stathers κατάγεται από την Καλιφόρνια και παίζει Ιρλανδική μουσική και uileann pipes από 12 χρονών, και είναι μέλος του θρυλικού San Francisco Pipers Club. 
Καθηγητές της ήταν οι Tom Creegan και Eliot Grasso(επίσης απόφοιτος ΕΘνομουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο του Limerick και συμφοιτητής της Λαμπρινής Γιώτη και του Paddy Egan), Paddy Keenan, Mick O ' Brien και Maire Ni Grada.
To 2003 ταξίδεψε στην Ιρλανδία οπου παρακολούθησε το Willie Clancy Summer School για αρκετά καλοκαίρια και σπούδασε με τους Jimmy O' Brien Moran και Nollaig Mc Carthy.
Το 2013, διακρίθηκε σαν φιναλίστ στην κατηγορία των Uileann Pipes(Ιρλανδικής γκάΪντας), στον μουσικό διαγωνισμό All- Ireland Fleadh.
Διαμένει στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια, όπου παρουσιάζεται σαν ντουέτο με τον Paddy Egan.

----------------
Η Λαμπρινή Γιώτη ξεκίνησε να μελετάει Ιρλανδική και Σκανδιναβική μουσική από το 1993.
Ειναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης, όπου διδάχτηκε τενόρο τρομπόνι και βιόλα,του Εθνικού Ωδείου Αθηνών(δίπλωμα πιάνου) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας( Deree) BA Music Studies.
Το 2006 πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας έχοντας συμφοιτητή τον Paddy Egan (Irish World Academy of Music and Dance), oπου έκανε τη διατριβή της με performance στο τραγουδιστικό στυλ των Γαελικων τραγουδιών, xωρίς συνοδεία, της βάρδικης περιοχής του Κορκ στην Νοτιο- δυτική Ιρλανδία (Sean-Nós singing style of the West Cork Gaeltacht).
Έχει διδαχτεί από τους: Bobby Mc Ferrin, Iarla Ó Lionáird , Muireann Nic Amhlaoibh, Elaine Cormican, Eilís Ní Shúilleabháin, Deirdre Scanlon, Åsa Hogmark, Esbjörn Hogmark , Ross Daly, Mamak Khadem, Mícheál Ó Súilleabháin και Nóirín Ní Riain.
Έχει πάρει μαθήματα χορού, θεάτρου και κινησιολογίας, σύστημα Laban, Martha Graham, jazz κλακέτες και μουσικό θέατρο από τους Cindy Trent, Κική Σελιώνη( RSSD)και Ζελίνα Κιλίμη.
Είναι επαγγελματίας μουσικός και καθηγήτρια από το 2000 σε ωδεία, δραματικές σχολές, ΙΕΚ, ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Έχει δουλέψει στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και οργάνωσης παραγωγής συναυλιών.
Είναι συν-ιδρυτικό μέλος της μπάντας Sòlastas με τους οποίους παίζουν παραδοσιακή μουσική από την Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Αφγανιστάν, τις περιοχές των Sami, Ελλάδα, Καταλανία κα.και συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής.
Μαζί με τον Γιώργο Τσιμπουξή(συν-ιδρυτικό μέλος των Sòlastas) , έχουν παρουσιαστεί στην Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, στο Μουσείο Ακρόπολης, Κυκλαδικό Μουσείο Τέχνης και έχουν εκδόσει και έναν δίσκο με αστική λαΪκή μουσική(Gramophone Memoirs).
Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του Ιρλανδικού & Σκωτσέζικου Γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της Σουηδικής παραδοσιακής μουσικής και της μουσικής των Sami, oργανώνοντας και διδάσκοντας σεμινάρια στα παραπάνω είδη από το 2010.
Το 2017 ίδρυσε την χορωδία Curfá μαζί με τους μαθητές/μέλη των Σεμιναρίων Ιρλανδικού τραγουδιού, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία&εναρμόνιση του ρεπερτορίου στη Σκανδιναβική και Κέλτικη μουσική.
Την ίδια χρονιά, έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό Σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Είναι μέλος της επιτροπής του του Ελληνο- Ιρλανδικού Συλλόγου, του οποίου είναι μέλος από το 1996 και υπεύθυνη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με την Ιρλανδική Πρεσβεία από τα τέλη του 1990 σε εκδηλώσεις που προάγουν τον Ιρλανδικό Πολιτισμό στην Ελλάδα.
Το 2018 τραγούδησε Sean-Nós για τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας σε επίσκεψή του στην Ελλάδα.
---------------------------------------

Ο Scott Mavroudis ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιρλανδική μουσική το 1985, όταν άρχισε μαθήματα φλογέρας στο σχολείο του στο Carlow, μια πόλη στην νότια ανατολική Ιρλανδία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Προχώρησε στην Ιρλανδική γκαίντα (Uilleann Pipes) περίπου το 1992 με τον γνωστό και αγαπημένο μουσικό αλλά και μεγάλη προσώπικοτητα της Ιρλανδικής παραδοσιακής μουσικής της περιοχής, τον Mikey Byrne.
Έχει παίξει με διάφορους μουσικούς και μπάντες ,σε πολλά Φέστιβαλ της Ιρλανδίας αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Παίζει και άλλα όργανα όπως το μαντολίνο και το Ιρλανδικό μπουζούκι.
Στο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής παίζει σαν καλεσμένος από το 2016.
------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Ηλίας Πατρινός σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ξεκίνησε να ασχολείται με τα κρουστά (drums) ήδη από το 2002. Το 2011 μελέτησε και έμαθε ως αυτοδίδακτος το -άγνωστο ως τότε στην Ελλάδα- Ιρλανδικό κρουστό bodhrán. Από το 2014 είναι ενεργό μέλος του συγκροτήματος Iernis, συμμετέχοντας σε συναυλίες και στο καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής, το οποίο συνδιοργανώνουν. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πειραματικής Αρχαιομουσικολογίας ΕΡΜΗΣ. Από το φθινόπωρο του 2017 είναι και μέλος της χορωδίας Curfá, της πρώτης Κέλτικης/Σκανδιναβικής χορωδίας στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση της Λαμπρινής Γιώτη.
---------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως και κάθε χρονιά από το 2014, παρουσιάζεται σαν παράσταση με κάποιες εναλλαγές τις 3 μέρες.

Φέτος για πρώτη φορά, θα έχουμε 4 καλεσμένους μουσικούς από Ιρλανδία και Αμερική, όπου θα παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα, αλλά και θα συμπράξουν με τα συγκροτήματα επί σκηνής.

Επίσης την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, το πρωινό της Κυριακής, θα είναι αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους με αφήγηση Κέλτικων παραμυθιών με τη συνοδεία μουσικής από τους Tir Fada!

Θα υπάρχει πάγκος πώλησης cd από τα συγκροτήματα, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα με τα σύμβολα της Curfá choir και Sòlastas δια χειρός Hummingbird creations /Joanna Bebelaki

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00 (Παρακαλείστε να είστε στον χώρο μισή ώρα πριν την ώρα έναρξης)

--->Παρασκευή 18 Μαϊου- Ώρα έναρξης 18:30

Opening act: David Alexander, Piobaireachd/ Ceòl Mòr
Κέλτικη χορωδία Curfá 
Paddy Egan -Nicola Stathers (guests act)
TreesCelts Medieval
Tir Fada 
Noriana 
Sòlastas 
Iernis

--->Σαββατο 19 ΜαΪου- Ώρα έναρξης 18:30
Opening act: David Alexander, Piobaireachd/ Ceòl Mòr
Κέλτικη χορωδία Curfá 
Iernis
Noriana
Scott Mavroudis, Nicola Stathers &Paddy Egan (guests act)
Sòlastas 
TreesCelts Medieval
Tir Fada

--->Κυριακη 20 ΜαΪου

11:00 πμ Το πρωινό είναι αφιερωμένο στα Κέλτικα παραμύθια με τους Tir Fada για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους - τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

18:30 Ώρα έναρξης 
Opening act: David Alexander, Piobaireachd/ Ceòl Mòr
Κέλτικη χορωδία Curfá 
Tir Fada
TreesCelts Medieval
David Alexander(guest act) και Λαμπρινή Γιώτη
Iernis
Sòlastas 
Scott Mavroudis, Nicola Stathers &Paddy Egan (guests act)
Noriana

------------------------
Συντελεστές:
Iernis, Noriana, Sòlastas, Tir Fada, TreesCelts Medieval, Κέλτικη χορωδία Curfá 

Ηχολήπτης/φωτισμοί - Γιάννης Σαλάχας
Βιντεογράφηση- Πάνος Μπαντικούδης
Φωτογράφος- Σταύρος Χαρισόπουλος
Φωτογραφικό υλικό προβολής- Γιώργος Τσιμπουξής
Συντονισμος παραγωγής- Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, Λαμπρινή Γιώτη, Γιώργος Τσιμπουξής 
Βάση δημιουργικού/ιδέα- Ειρήνη Τριανταφυλλίδη
Οργάνωση παραγωγής- ΤΡΙΑΝΟΝ
Χορηγοί επικοινωνίας - Greek Irish Society,Frapress.gr

--------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ:
Το φεστιβάλ είναι αυτοδιαχεριζόμενο και διοργανώνεται από τις 5 μπάντες-συντελεστές.
Το Αθηναϊκό Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής ξεκίνησε ως "Φεστιβαλάκι Κέλτικης μουσικής" και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, με σκοπό να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους (μουσικούς και κοινό) που είναι λάτρεις της Κέλτικης μουσικής.
Είχε επίσης σαν στόχο να μυήσει τον ακροατή της μουσικής αυτής στην ποικιλία των ακουσμάτων από περιοχή σε περιοχή, καθώς και να τον εξοικειώσει με τα ιδιόμορφα, καινούρια και παλαιά όργανα που της δίνουν το μοναδικό της ηχόχρωμα. Τις δύο πρώτες χρονιές έλαβε χώρα στη φιλόξενη μουσική σκηνή 1002 Νύχτες.
Αρχικά, συμμετείχαν το σχήμα Iernis, το συγκρότημα Freekandela και το ντουέτο της Λαμπρινής Γιώτη με τον Γιώργο Τσιμπουξή. Επίσης, πήρε μέρος η αφηγήτρια παραμυθιών Μαρία Παπανικολάου.
Το 2016 πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης μουσικής και πάλι στις 1002 Νύχτες, αυτή τη φορά με περισσότερα συγκροτήματα: Συμμετείχαν οι Iernis, Noriana, Sòlastas και οι TreesCelts Medieval, που ήρθαν από το Βόλο. Στην αφήγηση παραμυθιών ήταν αυτή τη φορά η Σοφήλια Τσορτέκη.
Το φεστιβαλάκι ξεκίνησε ως μονοήμερο, αλλά λόγω αυξημένης ζήτησης έγινε τριήμερο και έγινε φανερό οτι... ήταν ώρα να ενηλικιωθεί! Το 2017 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο Τριανόν όπου ήταν sold out και τις 2 μέρες που διεξήχθη.
Στη λίστα των συγκροτημάτων προστέθηκαν οι Tir Fada από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι guests: Scott Mavroudis (Irish uileann pipes) (Ireland) Reamonn Devlin (Irish bodhran) (Ireland) David Alexander (Piobaireachd) (USA). Εμφανίστηκε, επίσης, η Κελτικη χορωδια Curfá (η πρώτη χορωδία κέλτικης μουσικής στην Ελλάδα) υπό τη διεύθυνση της Λαμπρινής Γιώτη.
Η κέλτικη μουσική, αντίθετα με το τι πιστεύεται -και προωθείται για διαφημιστικούς λόγους-, δεν αναφέρεται μόνο σε ιδανικά σκηνικά, παραμυθένια τοπία και ξωθιές. Είναι μια λαϊκή μουσική με έντονα λαογραφική διάσταση, που μιλάει για την ξενιτιά, την εκμετάλλευση των αδύναμων από τους δυνατούς, την αγάπη και τους αγώνες των ανθρώπων για αξιοπρέπεια κι ελευθερία. Φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να καταφέρει να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει νέα ταλέντα, αλλά και ανθρώπους-θρύλους της κέλτικης παράδοσης.
-----------------------------------------------------------
Βιογραφικά μουσικών:

Ο David Alexander (ΗΠΑ) είναι βετεράνος της γκάιντας εδώ και 20 χρόνια, μαθητής του διάσημου KevinMcLean και μέλος της Houston Highlander Pipes & Drums, της ιστορικής μπάντας γκάιντας του Τέξας.
Έχει παίξει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σκωτία και την Ελλάδα, συμμετέχει σε διαγωνισμούς γκάιντας στο Τέξας και έχει κάνει πολλές διεθνείς συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από το χώρο. 

O Paddy Egan είναι από την κομητεία Wicklow της Ιρλανδίας.
Ξεκίνησε τη μελέτης της κοντσερτίνας όταν ήταν 7 χρονών με τον μεγάλο μουσικό Larry Kinsella.
To 2007 πήρε το μεταπτυχιακό του στην Εθνομουσικολογία, από το Πανεπιστήμιο του Limerick(Irish World Academy of Music and Dance), συμφοιτητής με τη Λαμπρινή Γιώτη.
Διδάσκει και παίζει concertina στο παλαιότερο φεστιβάλ της Ιρλανδίας, το Cooley Collins Trad Fest στο Gort(Galway).
Είναι φοιτητής διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Cork, όπου μελετάει τα χειρόγραφα και μουσικά projects της συλλογής του μεγάλου Ιρλανδού συνθέτη Seán Ó Riada.
----------------
H Nicola Stathers κατάγεται από την Καλιφόρνια και παίζει Ιρλανδική μουσική και uileann pipes από 12 χρονών, και είναι μέλος του θρυλικού San Francisco Pipers Club. 
Καθηγητές της ήταν οι Tom Creegan και Eliot Grasso(επίσης απόφοιτος ΕΘνομουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο του Limerick και συμφοιτητής της Λαμπρινής Γιώτη και του Paddy Egan), Paddy Keenan, Mick O ' Brien και Maire Ni Grada.
To 2003 ταξίδεψε στην Ιρλανδία οπου παρακολούθησε το Willie Clancy Summer School για αρκετά καλοκαίρια και σπούδασε με τους Jimmy O' Brien Moran και Nollaig Mc Carthy.
Το 2013, διακρίθηκε σαν φιναλίστ στην κατηγορία των Uileann Pipes(Ιρλανδικής γκάΪντας), στον μουσικό διαγωνισμό All- Ireland Fleadh.
Διαμένει στην Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια, όπου παρουσιάζεται σαν ντουέτο με τον Paddy Egan.

Ο Scott Mavroudis ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιρλανδική μουσική το 1985, όταν άρχισε μαθήματα φλογέρας στο σχολείο του στο Carlow, μια πόλη στην νότια ανατολική Ιρλανδία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Προχώρησε στην Ιρλανδική γκαίντα (Uilleann Pipes) περίπου το 1992 με τον γνωστό και αγαπημένο μουσικό αλλά και μεγάλη προσώπικοτητα της Ιρλανδικής παραδοσιακής μουσικής της περιοχής, τον Mikey Byrne.
Έχει παίξει με διάφορους μουσικούς και μπάντες ,σε πολλά Φέστιβαλ της Ιρλανδίας αλλά και σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Παίζει και άλλα όργανα όπως το μαντολίνο και το Ιρλανδικό μπουζούκι.
Στο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής παίζει σαν καλεσμένος από το 2016.

Η χορωδία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από συμφωνία των μελών και της καθηγήτριας του σεμιναρίου Ιρλανδικού τραγουδιού, Λαμπρινής Γιώτη και πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση στο 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής το 2017. 
Απαρτίζεται από 31 μέλη (όλοι μαθητές των σεμιναρίων).
Το όνομα σημαίνει ρεφραίν στη Γαέλικη (Κέλτικη) γλώσσα. 
Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι κυρίως παραδοσιακά μονοφωνικά, αλλά και πολυφωνικά τραγούδια και ορχηστρική μουσική σε μεταγραφή για χορωδία από Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία και τις Βόρειες χώρες.
Είναι η μοναδική χορωδία στο είδος της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Iernis (Αθήνα)
Αρχικά με την ονομασία «Κελτοί», έπειτα ως «Iernis», το συγκρότημα υπάρχει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1997, με διάφορες συνθέσεις οργάνων και μελών, αλλά με βασικό πυρήνα τους αδερφούς Γιώργο και Μανώλη Γαλιάτσο, και ασχολούνται με τη διάδοση της παραδοσιακής Κέλτικης μουσικής στην Ελλάδα, αλλά και με τη διάσωση και την εκτέλεση Κέλτικων τραγουδιών που δεν έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στη δισκογραφία.
Το ρεπερτόριο των Iernis αποτελείται από παραδοσιακούς χορευτικούς σκοπούς, Reels, Jigs, Hornpipes, τραγούδια από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Ταυτόχρονα, πειραματίζονται με τα κοινά σημεία της Ελληνικής και Ιρλανδέζικης παράδοσης και επιχειρούν να παρουσιάσουν ένα πάντρεμα των δύο μουσικών ιδιωμάτων.
Με το σκεπτικό αυτό και με εφόδιο τη μακρόχρονη πείρα τους, οι Iernis μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις «Music Corner», η οποία περιλαμβάνει 8 τραγούδια και 7 σκοπούς σε διασκευή Iernis.
Τον Ιούνιο του 2012 οι Μανώλης και Γιώργος Γαλιάτσος έπαιξαν ως προσκεκλημένοι του Andy Irvine, στις συναυλίες-αφιέρωμα για τα 70στά γενέθλιά του στο Vicar Street του Δουβλίνου. 
«Ἰέρνη» ήταν η ονομασία που έδωσε ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας από τη Μασσαλία στο νησί που σήμερα ονομάζεται Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη βορειοδυτική Ευρώπη γύρω στο 320 πΧ, βασισμένη στην προϋπάρχουσα τοπική Πρωτο-Γοϊδελική ονομασία Īweriū, από την οποία προέρχεται και το Éire. 

Μέλη του συγκροτήματος :
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου – φωνή, κουτάλια 
Γιώργος Γαλιάτσος – φωνή, κιθάρα, ιρλανδικό μπουζούκι 
Μανώλης Γαλιάτσος – ιρλανδικό μπουζούκι, μαντολίνο, banjo 
Παναγιώτης Πουλής- βιολί, Ιρλανδικό φλάουτο, φλογέρες, Bagpipes, concertina
Ηλίας Πατρινός – bodhrán, φλογέρες 
Ηλίας Γυφτονικολός – βιολί 


Noriana CELTIC QUARTET (Αθήνα) 
Οι Noriana είναι ένα γυναικείο κουαρτέτο που αγαπά την Κέλτικη μουσική παράδοση και συνέλλεξε κάποιες από τις ομορφότερες μελωδίες και τραγούδια της: ιρλανδικούς χορούς όπως reels, jigs και polkas, τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό, την ξενιτιά, το ουίσκυ.
Το λαούτο στη θέση της κιθάρας, το νταούλι και το καχόν στη θέση του bodhrán καθώς και το διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο του κάθε μέλους των Noriana έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός ξεχωριστού, φρέσκου και ζωηρού ηχοχρώματος.
Το σχήμα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2015 με πρωτοβουλία της Ειρήνης Τριανταφυλλίδη και έχει εμφανιστεί:
-σε φεστιβάλ (1ο Φεστιβάλ Ελαιώνα, 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, 2ο&3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής, Βέροια Εύηχη Πόλη, Ταξιδεύοντας Αγγλία)
-μουσικές σκηνές (ΔΕΚΑ4, ΣΠΙΤΙ, SILLY WIZARDS, ΣΠΙΡΤΟ, MIKE’S IRISH BAR, JAZZ POINT, JAMES JOYCE, O‘ CANTO PUB, ZP87, BEER TALES, 1002 ΝΥΧΤΕΣ, POEMS N' CRIMES, BLUE BEAR, BLINDERS, ΠΟΛΙΣ κ.α),
-διάφορες εκδηλώσεις (Έκθεση Ζωγραφικής, Παρουσιάσεις Βιβλίων) και σε συνεργασία με την Ελληνοϊρλανδική Ένωση σε εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ κ.α.
-επίσης εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νίκου Κυπουργού "Τα Μυστικά της Μουσικής" στην ΕΡΤ2, στην εκπομπή "Μαζί το Σαββατοκύριακο” στην ΕΡΤ1 και έχει επενδύσει μουσικά μέρος της παιδικής θεατρικής παράστασης "Το Δέντρο της Γνώσης".
ΜΕΛΗ: 
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, λαούτο - φωνή 
Ελευθερία Πολογεώργη, φλάουτο
Μιμή Μουρατίδου, βιολί
Νατάσα Παυλάτου, νταούλι - καχόν

Sòlastas (Αθήνα)
Sòlastas στα σκωτσέζικα γαέλικα σημαίνει «ο φωτισμένος». 
Οι Sòlastas παίζουν world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τους Sami, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους.
Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατό λιγότερα όργανα.
Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project», μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς & τα live με ηλεκτροακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές. Το 2015 προστέθηκαν στην ομάδα οι κοντραμπασίστες Αντώνης Τζίκας και Θοδωρής Κουέλης(session).
Τα όργανα που χρησιμοποιούν είναι τραγούδι, πιάνο, nyckelharpa(το παραδοσιακό σουηδικό μεσαιωνικό όργανο), αμερικάνικο μαντολίνο, πορτογαλική μαντόλα και adufe (κρουστό), τρίχορδο μπουζούκι, κιθάρα, φλογέρες, φλάουτο με ράμφος και κοντραμπάσα.
Το 2018 προστέθηκε ο Γιάννης Καραμανιώλας στην μπάντα, σαν κοντραμπασίστας.
Η μπάντα συνδιοργανώνει από το 2014 μαζί με άλλες κέλτικες μπάντες, το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής και έχει παρουσιαστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές, στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο, 2ο και 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής, στο Τριανόν και σε ραδιοφωνικές εκπομπές, μεταξύ άλλων. 
Eίναι πρωτοπόροι στη διάδοση της Σουηδικής- Νορβηγικής παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα.
Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.
youtube channel: Sòlastas band

Λαμπρινή Γιώτη, τραγούδι- πιάνο- ρεπερτόριο
Γιώργος Τσιμπουξής, μπουζούκι- κιθάρα
Αντώνης Πανταζής, αμερικάνικο μαντολίνο
Γιάννης Καραμανιώλας, κοντραμπάσο

TreesCelts Medieval (Βόλος) 
Οι «Treescelts Medieval» είναι ένα μουσικό σχήμα που παίζει Μεσαιωνική, Κέλτικη και Σεφαρδίτικη μουσική. 
Το σχήμα αποτελούν οι Ιωάννης Κουλιανός, Γιώργος Δάκας, Τηλέμαχος Τσιαχρής και Λήδα Φιλιπποπούλου, Μιχάλης Μαζής(session μουσικός). Φίλοι που ασχολούνται με τη μουσική από την εφηβεία τους. 
Το ενδιαφέρον τους για την κέλτικη και μεσαιωνική μουσική κουλτούρα προέκυψε μέσα από την μελέτη και τον πειραματισμό με διάφορα είδη μουσικής και σε συνδυασμό με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. 
Χρησιμοποιούν φωνητικά, ιρλανδικό μπουζούκι, μεσαιωνικό γκιτέρν, φλογέρες, πiπιζα, γκάιντα, άρπα και ποικίλα κρουστά, σε σκοπούς και τραγούδια από την Ιρλανδία, Σκωτία,τη μεσαιωνική Γαλλία και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και Μεσογείου. 
Η ενορχήστρωση των κομματιών βασίζεται στη μουσική τους ευαισθησία, η οποία φέρει επιρροές από τα μουσικά τους ακούσματα, κρατώντας τις παραδοσιακές φόρμες και τη παραμυθένια ατμόσφαιρα της εποχής.
TreesCelts Medieval youtube channel

Tir Fada (Θεσσαλονίκη) 
Tir Fada στην κέλτικη γλώσσα, που ομιλείται από ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Σκωτίας και Ιρλανδίας, σημαίνει «μακρινή γη».
Όμως πόσο μακρινή μπορεί να είναι για τους Έλληνες η μουσική αυτής της γης ή πόσο κοντά μπορεί να είναι τελικά τα δύο νησιά, η Κρήτη και η Ιρλανδία; 
Οι TIR FADA είναι ένα μουσικό σχήμα με βάση τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε από την αγάπη του για την κελτική μουσική παράδοση, λαμβάνοντας υπόψη και τις καταβολές των μελών του.
Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε στο 3ο Φεστιβάλ Χουδετσίου 2012,και έκτοτε, συνεχίζει την παρουσία του σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδας αλλά και σε Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη στιγμή του σχήματος ήταν η σύμπραξη επί σκηνής με τους Morag Brown, Lovisa Brown & Lewis Powell-Reid στο Εδιμβούργο τον Απρίλη του 2014.
Τα τελευταία δύο χρόνια το σχήμα ασχολείται και με την παρουσίαση παραμυθιών από την κέλτικη παράδοση σε παιδιά, με αφήγηση από την Έλσα Μουρατίδου και συνοδεία κέλτικων κομματιών και τραγουδιών από όλο το σχήμα.
Οι Tir Fada είναι οι:
Έλσα Μουρατίδου: Τραγούδι
Κώστας Κυριτσάκης: Βιολόλυρα, μαντολίνο
Γιώργος Σκαρογιάννης: Ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα
Στάθης Παρασκευόπουλος: Κρουστά
Link
Tir Fada youtube channel

Σχόλια