«Ο θείος μου ο Αρχιμήδης»


Το Τσεχικό Κέντρο σας προσκαλεί στην πρώτη πανελλήνια προβολή της τσεχικής ταινίας του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» στις 10.3.2019, ώρα 13:00, σινεμά Ideal (Panepistimiou 46), ελεύθερη είσοδος.

Μία ταινία για την φιλία, το θάρρος και τον πατριωτισμό. Mε ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη που έρχεται στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι.
Η προσπάθεια του Αρχιμήδη να εγκατασταθεί στην Τσεχοσλοβακία, αλλά και μετέπειτα να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί χαριτωμένες, συγκινητικές και κωμικές καταστάσεις αποδεικνύοντας ότι αν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει σημασία που γεννήθηκε και τι γλώσσα μιλάει.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει η συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γ. Αγαθονικιάδη (η ταινία βασίστηκε σε αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του) και η βράβευσή του από τον Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας για την πολυετή συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνο-τσεχικών σχέσεων.

Σχόλια