Ονειρόδραμα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ


Kάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 31/1/2018, στις 21:00 
στο Tempus Verum – Εν Αθήναις 
Ιάκχου 19, Γκάζι 
Τηλέφωνο: 210-3425170
e-mail: tempusverum@gmail.com

Τιμές εισιτηρίων: € 12, 10 (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)
Διάρκεια: 90'
Το Ονειρόδραμα αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο, με ιδιαίτερα τολμηρή τεχνική, που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του θεάτρου. Ο Στρίντμπεργκ ανεβάζει στη σκηνή ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα αναμνήσεων και φαντασιώσεων, ανάγοντάς το έργο του σε ένα φιλοσοφικό και υπαρξιακό δημιούργημα που μιμείται τη συνειρμική μορφή των ονείρων, όπου όλα μπορούν να συμβούν, όπου οι νόμοι του χώρου και του χρόνου διαταράσσονται, τα πρόσωπα μεταλλάσσονται, τα συναισθήματα και οι εμπειρίες γιγαντώνονται. 
Η Αγνή, κόρη του θεού Ίντρα, κορυφαίας θεότητας του Βεδικού πανθέου, κατεβαίνει στη Γη και μέσα από μια ονειρική ακολουθία γεγονότων, συναντά μια σειρά συμβολικών ανθρώπινων χαρακτήρων, με κεντρικές φιγούρες τον Αξιωματικό, τον Δικηγόρο και τον Ποιητή. Μέσα από την ύπαρξή της στον κόσμο των ανθρώπων και μέσα από τη σχέση της μαζί τους, βιώνει τα προβλήματα, τον πόνο και τη δυστυχία τους και εν τέλει συνειδητοποιεί ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ανικανοποίητα, αξιολύπητα και καταδικασμένα. Πριν επιστρέψει στον ουρανό μοιράζεται με τον Ποιητή τη γεύση που της άφησε η επίγεια ζωή, καθώς και το απόκρυφο μυστικό της ύπαρξης. 
Η παράσταση αποτελείται από μία συνεχή ακολουθία εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που δημιουργούν μια αλλοπρόσαλλη αλλά καθαρή ιστορία, σαν ύπνος REM. Από την τριβή της καθημερινότητας στη μαγεία της ποίησης, από τη ζοφερή περιγραφή του Καθαρτηρίου στη διακωμώδηση της πνευματικής εξουσίας, από την κοινωνική κριτική της εκμετάλλευσης στη μεταφυσική αγωνία της σιωπής του θεού. Το τραγικό διαδέχεται το κωμικό, η βιαιότητα και η φθορά των σχέσεων διαδέχεται την ομορφιά και τον υπαρξιακό στοχασμό. Και καταλήγει σε ένα συνειδητό όνειρο του Ποιητή, ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο μέσα από την ποίησή του, με τη μικρή του δύναμη και, κυρίως, με την πολύτιμη βοήθεια της Αγνής, που η φωνή της είναι μια κραυγή μέσα στη βαθιά νύχτα των ανθρώπων. 

Συντελεστές: 
Σκηνοθεσία: Νικόλας Μίχας
Παίζουν: Αγησίλαος Αλεξίου, Παναγιώτης Γαβρέλας, Δανάη Καλαχώρα, Τάσος Τσουκάλης-Δημητριάδης.
Μουσική: Τάσος Μπεκύρος 
Κίνηση: Αντιγόνη Παπανικολάου 
Σκηνικά- Κοστούμια: Πολυάννα Βλατή 
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλακη 
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Τσούτσος, Σταύρος Ψυλλάκης 
Φωτογραφίες: Γιώργος Σακελλαρίου 
Κινηματογράφηση: Ηλίας Μόσχοβας 
Editing: Πάνος Οικονόμου 
Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company

Σχόλια